09 August 2009

~~Pak Muhyiddin Sampah Sarap?~~

Wow!!! Oppssss Assalammualaikum wbt,

Lama sungguh tak jengah ruang maya ni, memang kalau boleh memang nak masuk dan post new thing everyday but hurmmmmm nak buat macam mana ye???? too little time in a very big life. Huh sejak kahwin, memang tak ada banyak sangat masa untuk ketuk papan kekunci menari nari lagi dengan membidaskan seribu satu cerita.

Apa pun, sesungguhnya arena politik semakin kotor dan wayangnya hari ini. Kalau boleh si 'A" nak jatuhkan si 'B', si 'C' pula nak malukan si 'D', semuanya semata mata nak tunjuk diri tu bagus, diri bersih bak malaikat yang tak punya dosa. Apa cerita semua ini? Generasi baru hanya melihat dan tertawa, menonton dan bercerita, hakikinya mereka langsung tak tahu apa itu erti sebuah perjuangan, apa itu erti muafakat dan lebih sedihnya mereka ini ibarat bola yang tunggu masa untuk haluan hidup mereka di tendang sana dan sini. Alahai nasib anak generasi bangsaku, anak Malaysia.

Kalau ikut nak cerita, mungkin dah boleh buat satu buku setebal kitab 'Salina' karya Sasterawan Negara, Tan Sri A.Samad.Said tapi aku tak mampu nak muntahkan di sini sebab dah lama termuntah sebelum sempat melampiaskan di sini.

Isu yang paling utama nak aku kupas, isu Muhyiddin keturunan Lanun tu. Wah, inilah yang boleh disamakan dengan peribahasa "Kaduk Naik Junjung", selama ini senyap seribu bahasa, duduk bawah tempurung, duduk kat ketiak orang atasan dan cium perit pahitnya bau ketiak ketiak mereka. Kena campak ke sana, kena sepak ke sini, sang lanun senyap sahaja.

Tup tup, dah jadi TPM merangkap Menteri Pelajaran hari ini, kebiadaban yang lama tersimpan dek kusam sangat duduk bawah ketiak orang atasan, mula menampakkan ruang ruang riak yang tak keruan. Gelabah pun ye, tak sabar nak jadi Perdana Menteri kot. Tak pun mungkin cuba untuk lahirkan legasinya sendiri. Kalau Najib dengan 1Malaysia, Muhyiddin dengan Ketuanan Bangsanya.

Pengkhianat? Dalam istilah bahasa, pengkhianat tu orang yang sanggup menggadaikan hak miliknya semata mata memperolehi keuntungan peribadi. Bak erti kata lain, sanggup jual anak untuk dapat duit sara diri, atau sanggup jual kampung semata nak rasa duduk rumah besar ke, kereta besar. Mari kita skop lebih kecil dalam isu pengkhianat yang digembar gemburkan oleh Muhyiddin ni dalam akhbar utusan meloya baru baru ini, berhubung isu 'Anwar Pengkhianat Bangsa'.

Wow, terkejut beruk juga. Tang mana yang dia khianati bangsa tu? Kalau kerana keluar UMNO dan tubuh parti sendiri dikira pengkhianat, atau mungkin mengutuk para barisan malaikat di tompok pentadbiran UMNO aka BN, atau mendedahkan lurah lurah korupsi serta kejijikan individu yang mentadbir rakyat itulah yang dinamakan PENGKHIANAT, sungguh benar lanun Muhyiddin itu hebat taraf pendidikannya.

Salam Pak Muhyiddin, jawab la sikit tentang kamu itu menjual tanah milik rakyat pada CINA SINGAPURA (saya tidak racist dengan Cina ya, sekadar memberi penekanan pada Cina bukan Malaysia). Cerita jugalah isu AIR MINERAL yang kami ambil dan jual pada rakyat Singapura juga. Itu bukankah harta rakyat? Duit Rakyat? Kamu itu lanun dari keturunan mana? Keturunan yang baik baik atau keturunan yang sama peribadinya yang merompak dan menggadai maruah bangsa kamu?

Kamu laung slogan seolah kamu itu jiwanya bersih, perut buntal kamu itu datang nya dari rezeki rezeki yang halal belaka (wallahualam), tapi kamu sedar tak kamu sedang cuba mencari ruang untuk membuka pekung dada busuk kamu? Pak Muhyiddin, selayaknya kamu tak ada pun tokoh menjadi ketua tapi sebab kroni, sebab mungkin dah tak ada yang lebih layak untuk menutup rahsia rasmi pemimpin korup sebaris kamu, maka kamu itu diangkat dan dibaptiskan untuk menjadi TPM.

Tapi kamu jangan lupa, cermin tu kalau dah tak muat untuk lihat diri kamu, saya boleh tolong belikan yang besar sedikit. Cuba jangan terlalu gelojoh, jangan terlalu riak, orang nampak bro oppsss bukan bro, pak tua lanun dah. Nak tunjuk pandai jangan tunjuk cerdik, nak tunjuk pintar jangan tunjuk bijak sedangkan kamu itu tak lah terlalu bijak seperti mana kamu rasa kamu itu bijak.

Pergi balik Johor nun, terangkan pada sekumpulan besar lanun lanun yang tak reti nak cermin muka sendiri pasal apa kamu jual tanah rakyat Johor kat Singapura dan makan sonyap sonyap jo.

Kalau Pak Anwar itu pengkhianat, layaknya kamu itu apa? Pembela nasib rakyat? Betul??? Betul ke???

Dah la, jijik tengok Utusan, menyampah tengok lanun yang cakap hanya lantang tak berfikiran. Rakyat generasi baru di bawah pimpinan kamu mungkin lah boleh terpedaya, tapi aku ini bangun di zaman Pak Anwar menjadi Menteri Pendidikan, dan aku rasa kamu itu belum lagi layak menduduki takhta yang kamu miliki sekarang. Angkat tangan cepat, bersyukurlah pada Illahi agar kamu tidak terpesong jauh lagi dan menerima nasib sama seperti mahafiraun.

p/s: at least Najib Al-Tantuya belum lagi melatah jauh cuma penguin bunting dok panas pungkok sampai sibuk benar lancarkan blog sendiri. Apa tidaknya, nak counter back soemthing kot.

meh jengah kat sini jap. BACA DAN AMBIK TAHU! JANGAN BIAR LANUN DOK KEBAS LAGI!

~~jangan jadi sampah kalau boleh jadi benda bernilai, jangan biar diri disampahkan selagi umat tak memandang kejelekkan tabiat kamu lalu disepak sampahkan~~

2 comments:

Are_nAss@kaizoku said...

jangan katakan sampah...
tong pun x nak kat die...

tini.. masukkan my blog dlm ur link

Anonymous said...

aku baca dr atas sampai kat bawah..mana dia buktinya??aku nak tau....